Stiftelsen Jon og Dittes Hus
Historien om stiftelsen bag Jon og Dittes hus.
I tekst og i årstal.
Historien om stiftelsen bag Jon og Dittes hus.
I tekst og i årstal.
I 1983 blev der underskrevet et dokument, en såkaldt fundats, for stiftelsen Jon og Dittes Hus, af undertegnede stiftere Hjerting Grandelaug v/ Leo Kjærgaard, Hjerting Borgerforening v/Otto Kjærgaard og Poul Ulrik Mortensen. Det skete på initiativ af Hjerting Borgerforening, som dengang havde gået med planer om et medborgerhus i nogen tid. Jon (Johan Christensen), som havde tilbragt sine sidste leveår på Hjerting Plejehjem (Strandgården), var afgået ved døden, og da der ikke var direkte livsarvinger, og ingen af de andre slægtninge til Jon og Ditte havde interesse i at overtage huset, det blev da sat til salg.
Det var Hjerting Borgerforening og Hjerting Grandelaug der sammen med Poul Ulrik Mortensen, der rejste den første kapital i stiftelsen. Da yderligere 14 Hjerting-borgere, der hver indskød 5.000 kr., der sammen med et lån fra de 3 pengeinstitutter i Hjerting fremskaffede købssummen på 305.000 kr. Stiftelsen blev også etableret med det formål at købe huset.
For at kunne tilbage betale de lån, der var ydet til stiftelsen, blev der arrangeret forskellige sammenkomster som høstfest, bankospil, julestue m.m. Desuden blev der trykt indskudsbeviser, og disse blev solgt for minimumsbeløb 100 kr. adskillige investerede både 5.000 og helt op til 25.000 kr. Disse indskudsbeviser var altså et vigtigt økonomisk fundament for husets tilblivelse og virkelighedsgørelse.
I 1994 fik stiftelsen overdraget den sammenbyggede naboejendom Gl. Guldagervej 14 mod at overtage restgælden. Denne overtagelse var forudset ved stiftelsens start og stod allerede i fundatsens som et formål, således at hele vinkelejendommen og gårdspladsen bagved ejes af stiftelsen. Denne del af ejendommen var lejet ud til privat beboelse, ligesom den store og lille stue var lejet ud til Hjerting Bibliotek.
Forhistorie for Stiftelsens oprettelse:
Det var en flot beslutning af en købmand Leo Kjærgaard, valgte det skulle være et Medborgerhus og ikke art forretning
Gården var oprindeligt et mindre landbrug, som lå meget centralt i Hjerting, bygget 1832, liggende i bunden af Yet, Guldagervej begynder ved Badehotellet og fortsætter mod Kolding, vejene deles ved Jon og Dittes Hus og Vardevej (nu Hjerting Byvej) på nordsiden af Jon og Dittes Hus. Det havde jord til liggende langt ud nord for Hjerting. Det var her man hentede mælk. Der blev solgt mælk og æg fra stalddøren indtil midt i 50årne.
Initiativtagere:
Leo Kjærgaard var formand for Grandelauget, Otto Kjærgaard formand for Borgerforeningen og sammen med de 3 Banker der dengang var i Hjerting tog initiativ til indsamling af penge.
Huset blev købt for 105.000 kr. og købesummen sponseret af 14 enkelt personer i Hjerting.
Der blev oprettet en Stiftelse, som står for den daglige drift, stiftelsen er selvejende
I 1983 blev der underskrevet et dokument, en såkaldt fundats, for Stiftelsen, og det skete på initiativ af Hjerting Borgerforening, som dengang havde gået med planer om et medborgerhus i nogen tid. Jon (Johan Christensen), som havde tilbragt sine sidste leveår på Hjerting Plejehjem (nu Strandgården), var afgået ved døden, og da der ikke var direkte livsarvinger, og ingen af de andre slægtninge til Jon og Ditte havde interesse i at overtage huset, det blev da sat til salg. Det blev da købt af 14 Hjerting- borgere, der hver indskød 5.000 kr., der sammen med et lån fra de 3 pengeinstitutter i Hjerting fremskaffede købssummen på 305.000 kr. Stiftelsen blev også etableret med det formål at købe huset. Det var Hjerting Borgerforening og Hjerting GrandelaU sammen med Poul Ulrik Mortensen, der rejste de 5.000 kr., den første kapital i stiftelsen.
Den første bestyrelse i Stiftelsen gik med ildhu op i at gøre huset i stand, rydde på og indrette det til det formål, det var udset til at have, hvilket de efterfølgende bestyrelser har fulgt op på. For at kunne tilbage betale de lån, der var ydet til stiftelsen, blev der arrangeret forskellige sammenkomster som høstfest, bankospil, julestue m.m. Desuden blev der trykt indskudsbeviser, og disse blev solgt for minimumsbeløb 100 kr. adskillige investerede både 5.000 og helt op til 25.000 kr. uden det gav særlige rettigheder. Disse indskudsbeviser var altså et vigtigt økonomisk fundament for husets tilblivelse og virkelighedsgørligt.
28./08. 1980 Skøde til Sigrid Dyrehøj315.000 (195.000) (19 951) 08.110. 1982 Skøde til Knud Marshall, 417.500 (21 107)
24./02. 1984 Skøde til a) Leo Kjærgaard, b) Otto B. Kjærgaard og c) Hans Ole Andersen. 460.000 (260.000) (4907)
12./03. 1991 Skifteretsattest som adkomst for Hariet Kjærgaard, Otto Kjærgaard, Karen Søvsø Nielsen, Marianne Vibeke Hauson og Elisabet Grahl Madsen på 113 af ejendommen. (xx36) Ved Leo Kjærgaards død, arver Stiftelsen 1/3 af 30c.
31./10. 1994 Skøde til Stiftelsen “Jon og Dittes Hus” v/ Otto Kjærgaard f.s.v. angår 213. 208,244 (380.000) Eneejer: Stiftelsen ion og Dittes Hus af hele ejendommen. (49 976) Overdrager Otto Kjærgård og Ole Andersen 2/3 af 3c til Stiftelsen mod at overtage Realkredit lånet på i alt 208.244,21 kr.
Her vil jeg indskyde, at Otto på vegne af A/S Kjærgaard & Søn altid var behjælpelig, når Stiftelsen manglede likvider blev der oprettet en Låneaftale, behørigt underskrevet og ført til Protokols med lempelige afdrag og rente, og lånene er alle blevet afviklet før aftalt sluttid.
1 1994 fik stiftelsen overdraget den sammenbyggede naboejendom Gl. Guldagervej 14 mod at overtage restgælden. Denne overtagelse var faktisk forudset ved stiftelsens start og stod allerede i fundatsens som et formål, således at hele vinkelejendommen og gårdspladsen bagved ejes af stiftelsen. Denne del af ejendommen var lejet ud til privat beboelse, ligesom den store og lille stue var lejet ud til Hjerting Bibliotek i Gl. Guldagervej 14, ligesom Hjerting Lokalarkiv har 2 lokaler.
Der har årligt været mellem 50 og 64 udlejninger af Huset til private fester. Udleje til Biblioteket. Dertil husets egne aktiviteter. Det er fortsat et vigtigt indtægtsgrundlag, at stille huset til rådighed mod betaling også til private sammenkomster. Den kraftige storm eller orkan rev på det nærmeste taget af Gl. Guldagervej 12 den 3. december 1999, så det var hurtigst muligt at få dækket til og lagt et nyt tag på. Derudover har året været præget af renovering og ombygning, idet en udskiftning af hele tagkonstruktionen på både stald og hovedhuset, der er sket over 3 år. Ved samme lejlighed fik vi renoveret gulvet i stalden. Det har længe været på ønskesedlen, således at både rengøringen er blevet nemmere og møbleringsmuligheder forbedret.
I år 2000 var der investeret 405.000 kr. i forbedringer af Huset eller 100.000 mere end prisen for huset i sin tid. Efter en voldsom storm i 2001, blev taget over stalden udskiftet med et tegltag.
Desuden blev arbejdet med omfUningen af ”huset” påbegyndt, hele facaden mod Gl. Guldagervej lavet. Der er udskiftet en hel del mursten, som var smuldret væk. Omfugningen af muren på stalden, og det skete i løbet af efteråret 2001. I 2002 blev der foretaget omfattende renovering af lejligheden til bibliotek, samt der kom et nyt tag på Gl. Guldagervej 14. Det kan oplyses, at Esbjerg Byfond har bevilget 20.000 kr. til disse udvendige forbedringer.
Bestyrelsens takker de, der har støttet Stiftelsen Jon og Dittes Hus både med økonomiske bidrag, men også – og ikke mindst ved den praktisk indsats. På 3 tagsten i hestestalden kan man læse navnene på personerne og firmaer, som har bidraget til at gøre dette projekt muligt.
Som det fremgår af navnet, er Jon og Dittes Hus en Stiftelse – en selvejende institution – som ifølge fundatsen (vedtægterne) har det formål, at det skal være alment velgørende og stille et medborgerhus til rådighed for et lokalarkiv og i øvrigt for Hjertings borgere og de i Hjerting værende foreninger og sammenslutninger. Da der ikke er nogen medlemmer, er der heller ikke nogen generalforsamling som den øverste myndighed, så i Jon og Dittes Hus er bestyrelsen øverste myndighed og styrer egenhændigt stiftelsen.
Årstal vedrørende Stiftelsen Jon og Dittes Hus
1886 Født i Aal sogn: Johan Christensen (kaldet Jon)
1892 Født i Hjerting: Kirstine Petra Madsen (kaldet Ditte)
1923 Bryllup: Kirstine Petra Madsen (Ditte) og Johan Christensen (Jon)
1967 Død i Hjerting: Ditte døde 75 år gammel
1983 Død i Hjerting: Jon, døde 96 år gammel
1983 Den 01.07. var start på første regnskabsår.
1994 oprettet lejekontakt med Hjerting Bibliotek fra 1. maj 1994, Jagtstuen, Gl. Guldagervej 12
1997 Indsamling til stole, sponsor oprettet januar 1997, 73 stk. stole. Der er årligt personer som ønsker at sponsere en stol med en mindeplade på stoleryggen.
2000 ny tagkonstruktion på Gl. Guldagervej 12, samt nyt gulv i stalden.
2001 ny tagkonstruktion på Gl. Guldagervej 14, samt omforandring til bibliotek
2002 oprettet lejekontakt med Hjerting Bibliotek fra 1. maj 2002, i Gl. Guldagervej 14
Stiftelsen Jon og Dittes Hus har indtægter ved udlejning af Bibliotek og Huset.
Aktiver: Mindelegat stiftet af Tinius Veber Mortensen på 200.000 kr. hvor afkastet må indgå i driften af Stiftelsen Jon og Dittes Hus.
I øvrigt er Stiftelsen Jon og Dittes Hus gældfri og uden hæftelser.